Mijn favorieten

No-Risk clausule / Het energielabel, verplicht per 1 januari 2015!

No-Risk clausule van NVM

Als u een huis koopt voordat u uw eigen huis heeft verkocht, bezit u enige tijd twee huizen. Als deze periode te lang duurt, kan dat financieel nare gevolgen hebben.

Veel mensen durven hierdoor geen woning te kopen voordat hun eigen huis verkocht is en stappen daardoor bij voorbaat niet over naar een andere woning. Koop je met de NVM No-Risk clausule dan kun je die overstap vaak wel maken.

In dat geval is het wellicht verstandig in overleg met de verkopende partij de NVM No-Risk clausule in uw koopcontract op te nemen. De NVM No-Risk clausule is een ontbindende voorwaarde. Daarmee kunt u uw aankoop ontbinden, mocht de verkoop van uw huidige huis onverhoopt lang duren.  

De koper kan de koop ontbinden als de verkoop van zijn huidige woning onverwacht langer duurt. De verkoper dient uiteraard eerst akkoord te gaan met deze ontbindende voorwaarde in de koopovereenkomst. Tijdens de looptijd van de NVM No-Risk clausule doet de koper al het mogelijke om zijn huis te verkopen. De verkoper gaat gedurende die tijd door met de verkoop van het reeds verkochte huis. Vindt de verkoper een andere koper, die onder gelijke voorwaarden het huis wil kopen, zonder de No Risk clausule, dan krijgt de eerste koper bedenktijd om de koop definitief te maken óf om af te zien van de koopovereenkomst. In het laatste geval verkoopt de verkoper vervolgens het huis aan de tweede koper.

Mocht u nog vragen hebben? Wij leggen u graag uit wat de NVM No-Risk clausule inhoudt en wanneer u deze kunt toepassen. Belangrijke informatie over het energielabel, verplicht per 01 januari 2015

Per 1 januari 2015 verandert de regelgeving over het energielabel. Huiseigenaren die dan nog geen label hebben krijgen een voorlopig label toegestuurd. Het voorlopige label is een indicatie van de energieprestatie van uw woning, gebaseerd op reeds bekende gegevens zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Vanaf 1 januari 2015 is het hebben van een energielabel bij de eigendomsoverdracht verplicht.

Vanaf 1 januari 2015 riskeert u als woningeigenaar een boete die kan oplopen tot 400 euro wanneer het energielabel bij de verkoop, verhuur of oplevering op of na 01 januari 2015, van uw woning ontbreekt. De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat hierop vanaf 2015 streng controleren.

­
Zelf uw energielabel aanvragen via DigiD

­

U kunt vanaf 1 januari 2015 zelf online uw energielabel aanvragen op www.energielabelvoorwoningen.nl. Daar wordt u aan de hand van de volgende stappen begeleid tot aan de registratie van het energielabel:

 1. Inloggen met DigiD.
 2. Woninggegevens aanpassen, maximaal 10 vragen over energetische maatregelen in de woning.
 3. Bewijs energetische maatregelen uploaden (zoals aankoopdocumenten, bouwtechnisch rapport, een factuur of een foto).
 4. Erkend deskundige kiezen die de aanvraag gaat controleren.
 5. Aanvraag versturen.

Een erkende deskundige controleert daarna digitaal de aanvraag, hij komt niet langs. De betaling van de erkend deskundige vindt plaats via iDeal.

Na goedkeuring van de aanvraag ontvangt de woningeigenaar zijn definitieve energielabel per mail.

Dit energielabel wordt automatisch geregistreerd in de database van RVO.nl.

Dit is het energielabel wat de woningeigenaar moet overhandigen bij verkoop, verhuur en oplevering, en uiterlijk wanneer de overdracht van de woning bij de notaris plaatsvindt.

­

Welke woninggegevens zijn nodig om het energielabel te kunnen bepalen?
Bij het aanvragen van een definitief energielabel wordt geregistreerd in hoeverre de volgende energetische maatregelen zijn genomen:

 • Type glas leefruimte
 • Type glas slaapruimte
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Verwarming
 • Aparte warmwater voorziening
 • Ventilatie
 • Zonnepanelen
 • Zonneboiler

Wanneer ontvangen de eigenaren die hun woning te koop of te huur hebben staan hun voorlopige energielabel?
Vanaf 1 januari 2015 ontvangen 5 miljoen huiseigenaren een brief met het voorlopige energielabel van het ministerie van BZK. Dit moet worden gezien als een indicatie van de energielabelklasse op basis van de bij de overheid reeds bekende gegevens over het pand. Deze indicatie volstaat niet op het moment van overdracht, daarvoor moet een woningeigenaar zelf online een definitief energielabel opstellen

Wat als de overdracht begin januari 2015 plaatsvindt?

Het nieuwe definitieve energielabel kan pas online worden aangevraagd vanaf 1 januari 2015. De verkoper kan het dossier (woninggegevens en digitale bewijsstukken) in december compleet maken, zodat hij/zij op 1 januari direct het definitieve energielabel kan aanvragen.

Dit kan door in te loggen op www.energielabelvoorwoningen.nl met DigiD.

­

Hoe lang duurt het om een definitief energielabel aan te vragen?

Hoe snel de verkoper het rechtsgeldige energielabel ontvangt na het digitaal versturen van de woninggegevens en bewijsstukken hangt af van twee factoren:

Of de aangeleverde bewijsstukken volstaan;

De reactietijd van de erkend deskundige op afstand.

De verkoper kan de gemiddelde reactietijd van elke erkend deskundige in één oogopslag zien op de online tool en op basis daarvan een keuze maken voor een erkend deskundige.

­

Is het voorlopige energielabel afdoende bij de verkoop van een woning?

Nee, het voorlopige energielabel is een schatting op basis van openbare gegevens over de Nederlandse woningvoorraad. De woningeigenaar moet de schatting controleren en aanpassen. Vervolgens volgt er een controle op afstand door een erkend deskundige. Pas dan kan het definitieve energielabel worden vastgesteld.­­

­

Mocht u vragen hebben over dit energielabel, wij staan u graag te woord; 013- 54 245 54